Filtratie-oplossingen voor de frisdranken en bronwater
Bij de productie van frisdranken en het bottelen van bronwater is de waterkwaliteit uiteraard cruciaal. Organische vervuiling, deeltjes of bacteriën kunnen afwijkingen veroorzaken in smaak, kleur en/of geur. Er zijn bottelaars met een eigen bron, anderen gebruiken drinkwater. In beide gevallen is het belangrijk het water van onzuiverheden te ontdoen.
Filteren
De eerste stap in het water filtratieproces bij frisdranken (soft drinks) betreft meestal een voorfilter dat kleine (ca 1,2 micron) onzuiverheden eruit filtert. Er zijn ook toepassingen waar men een filter kiest dat nog kleinere deeltjes er uit filtreert (tot 0,8 micron). De laatste filtratiestap betreft een steriel filter om eventuele bacteriën te verwijderen die de smaak of kleur kunnen beïnvloeden.
Levensduur
De juiste opstelling van de filters bepaalt de levensduur en dus de hoeveelheid water die gefilterd kan worden (afhankelijk van de vervuiling). Uiteraard geldt dat hoe meer water gefiltreerd kan worden met dezelfde batch filters, hoe lager de filtratiekosten worden.
Mixen van de ingrediënten
Om soft drinks een zoete smaak te geven, wordt suiker opgelost in water en vervolgens gefilterd. Daarna wordt het gemixt met de benodigde smaakstoffen en (soms geheime) componenten tot een siroop. Deze siroop wordt ook nog wel eens gepasteuriseerd.
Afvullen
Na het mengen van de ingrediënten wordt alles samengevoegd en afgevuld in flessen of andere verpakkingen.
Veelgekozen producten binnen de frisdranken- en bronwaterindustrie zijn:
- Highflow filterelementen
- Membraanfilters
- Ultrafiltratie-modules
- Porvair Aquafil enkellaags polyethersulfoon membraan cartridgefilters
- Graver WaterTEC absoluutfilters
Meer weten over filtratie-oplossingen voor frisdranken of bronwater of advies met betrekking tot jouw toepassing? Mail naar Gerad de Ruiter of bel +31 (0)6 2005 1606.