Productieprocessen gebruiken ongeveer een derde van de energie wereldwijd. Ook processegmenten met een lager energieverbruik, zoals filtratie, kunnen toch nog een aanzienlijke impact hebben op je duurzaamheidsdoelen.
Om het energieverbruik van filtratieprocessen te verminderen, kun je de volgende vijf strategieën overwegen:
1. Optimaliseren van filterontwerp en selecteren van efficiënte filtermedia
Door gebruik te maken van hogere kwaliteit filtermedia en een filterontwerp dat specifiek is afgestemd op de aard van de te filteren materialen, kan de weerstand (lees drukval) in het systeem worden verminderd. Dit leidt tot een lager energieverbruik, omdat er minder druk nodig is om vloeistoffen of gassen door het filter te laten gaan.
2. Automatisering en procesoptimalisatie
Door automatisering en sensortechnologie in te zetten, kun je het filtratieproces continu monitoren en optimaliseren. Automatische systemen kunnen bijvoorbeeld real-time aanpassingen maken aan druk, debiet en andere procesparameters om de efficiëntie te maximaliseren en energie te besparen. Dit voorkomt ook onnodig energieverbruik tijdens periodes van lage filtratiebehoefte.
3. Terugwinnen van energie uit het proces
In sommige filtratieprocessen, vooral bij hoge temperaturen of onder hoge druk, kan je energie terugwinnen uit het proces zelf, zoals door het implementeren van warmtewisselaars of drukterugwinning. Deze systemen kunnen de energie die normaal gesproken verloren zou gaan, opnieuw benutten om andere delen van het proces van energie te voorzien.
Processegmenten met een lager energieverbruik, zoals filtratie, kunnen toch nog een aanzienlijke impact hebben op je duurzaamheidsdoelen.
4. Lagere druk en snelheid toepassen
Door het systeem te optimaliseren voor een lagere druk en lagere vloeistofsnelheid, kan het energieverbruik aanzienlijk worden verminderd. Dit kan betekenen dat je grotere filteroppervlakken gebruikt of meerdere filterstappen toepast om de belasting op elk filter te verminderen, zonder dat je energie-intensieve processen zoals pomp- of compressorvermogen hoeft te verhogen.
5. Gebruik van energiezuinige pompen en aandrijfsystemen
De keuze van energie-efficiënte pompen, ventilatoren of motoren kan een directe impact hebben op het energieverbruik van filtratieprocessen. Pompen en motoren met een hoog rendement verbruiken minder energie om hetzelfde werk te doen en kunnen aanzienlijke besparingen opleveren in energie-intensieve filtratiesystemen.
Al deze maatregelen dragen bij aan het verminderen van het energieverbruik in filtratieprocessen en helpen de algehele milieu-impact van de productieprocessen te verlagen. Wil je hierover met me sparren? Laat het me weten.