Volledig Hitma-assortiment
Hitma Filtratie
2014-09-09 14:18:00

Jeugd maakt kennis met aandrijftechniek tijdens workshop Technolab

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Gerard de Ruiter op 9 september 2014

Hitma Filtratie is aangesloten bij de FEDA, een branchevereniging voor de aandrijf- en automatiseringstechnieksector in Nederland. Als specialist op dit vakgebied heb ik mij een aantal jaren geleden bij FEDA aangesloten als bestuurslid van de sectie hydrauliek.

Ik vond het belangrijk om vanuit mijn specialisme een bijdrage te leveren aan de FEDA en mee te denken en te praten over de doelstelling van de hydraulieksectie: Een breder gedragen vakgebied verkrijgen met een professionele uitstraling. Hieronder vallen twee onderwerpen die mij zeer aanspreken, namelijk onderwijs en kennisuitwisseling.

Techniekworkshops voor onderwijs
Een paar jaar geleden werd ik door mijn kinderen, die toen nog op de basisschool zaten, geattendeerd op Technolab in Leiden. Technolab verzorgt vanuit het museum Boerhaave technieklessen. Hier moest ik meer van weten. Op internet vond ik snel de nodige informatie. Bij Technolab organiseert men workshops voor het basis- en voortgezet onderwijs. Bijzonder is dat deze workshops worden gegeven door MBO- en HBO-studenten als onderdeel van hun stage/leerplek. Technolab is naast techniekpromotor voor scholieren dus ook nog eens een erkend leerbedrijf. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Natuur- en techniektalenten ontwikkelen
De medewerkers van Technolab inspireren leerlingen op het gebied van natuur en techniek en helpen ze hun talenten, zoals lesgeven, verder te ontdekken. Ik kwam via oprichter en directeur van Technolab Ben Schippers in contact met twee van zijn medewerkers: Diana en Florentien. Een afspraak was snel gemaakt, want het museum Boerhaave ligt in mijn stad Leiden! Binnen het museum heeft Technolab de zolderverdieping volledig tot haar beschikking. Je vindt daar twee ruimtes met tafels en rekken die vol staan met dozen en materiaal voor de workshops. Er kunnen dus twee groepen tegelijkertijd les krijgen. Toen ik er was, startte net een les. Het was erg leuk om te zien hoe groep 7-8 leerlingen aandachtig luisterden naar de MBO-studente, die door de scholieren echt als een juf werd behandeld.

Brug tussen onderwijs en bedrijfsleven
Het is interessant om te horen en te zien hoe men bij het Technolab te werk gaat. Hun doel is de tekorten op de arbeidsmarkt in de techniek omlaag brengen. Ze willen een brug slaan tussen onderwijs en de arbeidsmarkt door een intermediair te zijn tussen scholen en bedrijven. In groepjes van 5 à 6 kinderen onderzoeken, ontdekken en ontwerpen de leerlingen tijdens workshops die, zoals eerder gezegd, worden begeleid door stagiairs en medewerkers van Technolab.

Workshop hydrauliek en pneumatiek
Wat mij tijdens mijn bezoek aan Technolab opviel, was dat ze nog geen workshop organiseerden over mijn specialisme ‘hydrauliek en pneumatiek’. Dat was jammer, aangezien dit toch een belangrijk onderdeel is van de werktuigbouw. Hiervan heeft toch iedereen een voorstelling? Een machine of werktuig zoals een graafmachine. Of toch niet? Ik heb uitgelegd dat wij vanuit de FEDA de Techniekbox hebben ontwikkeld om kinderen kennis te laten maken met aandrijftechniek. Deze boxen kunnen door FEDA-leden aan het onderwijs ter beschikking worden gesteld. Al pratend, kwamen we al snel tot een afspraak. Zodoende heb ik net voor de zomervakantie een workshop gegeven bij Technolab met een aantal bouwpakketten uit de box. Bij de workshop waren studenten uit het voorgezet onderwijs en medewerkers van Technolab aanwezig.

Bouwpakketten
Na een korte presentatie over de verschillende vormen van aandrijvingen (elektrische, pneumatische, hydraulische en mechanische aandrijftechniek) en de korte film ‘Techniek in beweging’ van Bosch Rexroth, gingen we aan het werk. De bouwpakketen die gemaakt moesten worden, waren een tafelventilator op zonne-energie, een kiepwagen en een ophaalbrug. Het was leuk om te zien hoe deze grote jongens en meiden aan de slag gingen.

Tafelventilator
De tafelventilator wilde niet draaien, maar dat was het gevolg van te weinig (zon)licht. Een van de studenten had het idee om er een bouwlamp bij te pakken. Dat bleek een prima oplossing. Alle tafelventilatoren werden getest en goed bevonden. Een modern voorbeeld van elektrische aandrijftechniek.

Kiepwagen
Het ‘bouwen’ van de kiepwagen gaf meer knutselwerk, maar leverde uiteindelijk een leuk resultaat op, waarbij de laadklep van de kiepwagen op afstand werd bewogen door twee injectiespuitjes en een stukje slang (pneumatiek).

Ophaalbrug
De ophaalbrug werd door een paar VWO-leerlingen als klein project aangepakt. Dit omdat het iets complexer is om uit te voeren. Het bestaat uit een combinatie van elektrische en mechanische aandrijvingen.

Oplossen met aandrijftechniek
Het was goed om te horen dat de testgroep de bouwpakketten het erg leuk vond en zeker geschikt om op een of andere manier toe te passen in een workshop. Het doel is met de workshop een probleemstelling neer te leggen die de kinderen kunnen oplossen door een aandrijving toe te passen in plaats van een kant-en-klaar pakket.

Het is nu aan de medewerkers van Technolab deze workshops, waarin aandrijftechniek duidelijk naar voren komt, op te zetten. Ik help ze daar graag bij. Het streven is deze workshop dit schooljaar nog beschikbaar te hebben.

 

 

Gerard de Ruiter Specialist Procesfiltratie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 2005 1606.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs